Ugrás a tartalomra

Tájékoztatás

Ügyfélfogadás, ügyintézés a szünidőben:
Tanítási időn kívül, nyári szünetben: szerdánként 800-1200 óráig.

2023. 07. 12.
Honvédelem ágazat - HKP II. Technikum

Honvéd Kadét (5 1031 1105) szakma 
 

Részvétel a Honvéd Kadét Programban: HKP II. (technikumi szakmai) képzés

Honvéd kadét szakképzés technikumi képzés, amely 5 éves. Az első két év honvédelmi ágazati alapoktatását követően a honvéd kadétok ágazati alapvizsgát tesznek, majd a képzés második részében (a 11-12-13. évfolyamon) a választott szakmairánynak megfelelő szakmai oktatásban vesznek részt. Az iskolánkban a honvéd kadét alapszakmához kapcsolódó választható szakmairányok a következők:

  • Honvédelmi igazgatási ügyintéző
  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető

 

E képzés keretében célszerű a 4 kötelező közismereti vizsgatárgyból (magyar, történelem, matematika vagy idegen nyelv) a 12. évfolyam végéig előrehozott érettségi vizsgát tenni, így az utolsó tanévben már csak a technikusi vizsgára kell felkészülni. A technikusi szakképesítés szakmai vizsgája egyben az ötödik érettségi vizsgatárgy, amely egy emelt szintű érettséginek felel meg. Így a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt is kapnak a képzés résztvevői: egy érettségi bizonyítványt és egy technikusi végzettségét igazoló oklevelet. Végzőseink számára természetesen a Magyar Honvédségnél történő munkába állást vagy a nemzetvédelmi szakokon, egyetemen való továbbtanulást ajánljuk, de különösen az Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető szakmairányban szerzett képesítés piacképes közvetlenül a civil szféra munkahelyein is.

A Honvédelem ágazati képzésben részt vevő HKP II. tanulók az ágazati és szakirányú szakmai tantárgyak tanulása mellett részt vesznek honvédelmi jellegű versenyeken pl.: haditorna, sportlövészet, paintball, airsoft, íjászat, küzdősportok stb.; szabadidős programokon pl.: laktanyalátogatás, túrák, hagyományőrző programok; részt vehetnek kirándulásokon, tematikus honvédelmi táborokban pl.: vízi, ejtőernyős stb. A 3,5-et elérő Honvéd kadét technikumi tanulók – a feltétel nélkül mindenkinek járó állami szakképzési ösztöndíj mellett - a program 2. félévétől jelentős ösztöndíjat kaphatnak. A Kadétok jogosultak formaruha viselésére az iskolában és saját rendezvényeinken az iskola formaruha viselési szabályzata szerint.

- ingyenes, honvédelmi jellegű szabadidős foglalkozások (szakkör)

- extra tanulmányi ösztöndíj (Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíj) 3,5 átlag felett a szakképzési ösztöndíjon felül a honvédelmi alapismeretek választható tantárgyat tanulóknak

- érettségi vizsgalehetőség honvédelmi alapismeretekből.

Programtanterv (amit tanulnak)
Képzési és Kimeneti Követelmények (amiből vizsgát tesznek)
Formaruha-viselési szabályzat

Prospektus
Tájékoztatónk

Együttműködő partnerintézményünk NTP logó

A kép eltávolítva.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával!

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

NTP logó
Ökoiskola
Nemzeti Örökség Intézete

A Nemzeti Örökség Intézetének emlékezetpedagógiai partnerintézménye