Ugrás a tartalomra

Nemzeti Tehetség Program

2019/2020/2021

Kiskunmajsa

Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

https://emet.gov.hu/app/uploads/2020/10/ntp_logo_color.jpg

keretében megvalósuló,

 

KÉPRŐL-KÉPRE Vizuális élményműhely

NTP-MŰV-19-0072

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

2019-ben vizuális művészeti programot terveztünk. Célunk egy olyan műhely létrehozása volt a Tomori Pál Katolikus Gimnáziumban, ahol a fiatalok jól érzik magukat, de fejlődnek, alkotnak és elmélyedhetnek a vizuális feladatokban.

2019. januárjában kezdtük a munkát a Képről Képre vizuális műhelyekben, ahol képzőművészeti és fotóművészeti foglalkozásokon vehettek részt érdeklődő, tehetséges diákjaink. A  heti rendszerességgel tartott foglalkozásainkon a vizuális művészetekben tudtak kibontakozni, tovább fejlődni, szakmailag jártasságot szerezni diákjaink. Évek óta pályázunk a Nemzeti Tehetségprogrammal, a tehetséggondozás szívügye intézményünknek! Bár kis iskola vagyunk, nagy hangsúlyt fektetünk a diákok művészeti nevelésére. A projekt  keretében a diákok kreatív módon alkalmaztak képzőművészeti, fotó technikákat. Tehetséggondozó műhelyfoglalkozásainkat heti két órában bontott csoporttal (10-10 fő) összesen 20 fő részvételével terveztük. 13-16 éves diákokat vártunk a kurzusra, akik tehetségesek, vagy tehetségígéretek, vegyes csoportban gondolkodtunk, hiszen a kiemelkedően tehetségesek inspirálják a többieket!

A műhelyben dolgozó gyerekek több osztályból jöttek, többféle évfolyamról, és csatlakoztak hozzánk kiskunmajsai általános iskolás kiemelkedően tehetséges diákok is. A különböző  életkorú gyerekek a közös érdeklődés miatt összecsiszolódtak, igazi alkotó közösségé váltak. A művészetek szeretete az alkotni vágyás összehozta őket.

Célunk egy olyan műhely létrehozása volt a Tomori Pál Katolikus Gimnáziumban, ahol a fiatalok jól érzik magukat, de fejlődnek, alkotnak és elmélyedhetnek a vizuális feladatokban. Az élményműhely program lényege, hogy a gyermekek olyan impulzusokat kapnak művésztanáraiktól, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására.

 

Az alkotás öröme, a kreativitás megélése, a sikerélmény fejlesztően hat a diákok önértékelésére. Az alkotás során  pozitív  érzelmek szabadulnak fel, az alkotásba való belefeledkezés meditatív állapot, pihentet. Az egyre nehezedő gyakorlatok és tevékenység során a résztvevők átélik önmaguk kreativitását, a feladatok inspirálóak, segítik a rajztudás fejlődését, a kompozíciós készséget, színérzéket, de hatnak az érzelmekre is. Ügyességük, kreativitásuk, problémamegoldó potenciáljuk megtapasztalása vezet el a valódi önismereti fejlődéshez. Ez a módszer igen erőteljes vetélytársa lehet a fiatalok körében egyre jobban elharapózó kontroll nélküli cselekvések megjelenésének és azonnali örömforrást kereső viselkedésmintázatok kialakulásának.