Horthy-túra Kenderesen

A tanév utolsó szakmai kirándulását a Nemzeti Összetartozás Napja ihlette. A trianoni békediktátum, valamint a két világháború közötti talpra állás valamennyiünk számára érdekes kérdése, illetve hozadéka történelmünknek. A kor vezéregyénisége ekkor Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó, aki Kenderesen született.

A kollégium elől, egy tanítási nap délutánján indult el 7 fős médiás csoportunk Gyöngyösi Tibor tanár úr vezetésével Kenderesre, május 31-én. Izgatottan vártuk a megérkezést. Az odaút gyorsan eltelt, a csoport vidám volt. Négy óra felé megérkeztünk az első célunkhoz, ami egy Tengerészeti Kiállítóterem volt, ahol Horthy Miklós tengerészeti, kormányzói, illetve emigrációs múltjának relikviáit őrzik.

A kiállítóterem munkatársai kedvesen körbevezettek minket, és megengedték, hogy Góg Roxána megszólalását rögzítsük a teremben. Itt közel egy órát töltöttünk, majd elindultunk második célunk felé, ami a Horthy családi kripta volt. Ehhez az úticélhoz a kiállítóterem egyik munkatársa kísért el minket, aki elmesélte az ott nyugvó emberek történetét. A kriptát 1920-ban építették a református és katolikus temető határmezsgyéjén, merthogy a családban mindkét vallás jelen volt. Az épületben 20 sírhely található, amelyből egy még üres. Végül gyertyát gyújtottunk és 1 perc néma csenddel emlékeztünk rájuk. Itt is készült egy-két csoportkép, majd a kiállítóterem munkatársa elvált tőlünk, és mi tovább indultunk a Horthy-kastély felé, ahol már vártak ránk.
A kastély egyik munkatársa, körbevezetett minket, és érdekes dolgokat árult el az épület történetéről. Többek között azt, hogy a ma kollégiumként működő kastély neobarokk stílusban épült és mai formáját 1925-ben nyerte el, miután a kormányzó úr és felesége Halasy Paula beköltözött. Megnéztük az egykori pipázót, amely ma emlékszobaként őrzi a múltat. A kenderesiek méltó tiszteletét tükrözi, hogy az országban egyedülállóan itt állítottak mellszobrot a falu jó szándékú, emberséges birtokosának és nem mint politikusának emlékére. A szobor előtt is készült néhány csoportkép.
Végül, mivel időhiányban voltunk, gyorsan elindultunk harmadik célállomásunk felé a katolikus templomba. Itt is körbevezetett minket kísérőnk és beszélt a templom történetéről. Érdekes volt, azaz információ, hogy a baloldali oltárképen nem csak szentek, hanem magyar történelmi személyek és épületek is láthatók. Pontosabban látható Horthy Miklósné, a Budai Vár és a Lánchíd is.
A túra végén egyedül folytattuk riport-összeállításunk készítését. Elsőként a kastélyhoz, majd a kriptához tértünk vissza, ahol Krasovecz Ferenc megszólalásait rögzítettük. Utolsó helyszínünk a Horthy-liget volt, amit 1921-ben hoztak létre. Ebben a díszparkban helyezték el 1928-ban a XIII. huszárezred hősi halottainak emlékére az I. világháborús emlékművet.
A ligetben a csoport egy kicsit megpihent, majd Góg Roxána megszólalását rögzítettük, amelyben beszélt a liget keletkezéséről és múltjáról.
Végül összecsomagoltunk, és elindultunk hazafelé, kicsit elnéztük az időt így a tervezettnél később sikerült elindulnunk. A visszaúton átbeszéltük a forgatás élményeit, bár az út végén a csapat már fáradt volt, így a hangulat is csendesebb lett. Este tíz körül értünk Kiskunmajsára. Mindenki fáradtan, de teli emlékekkel tért haza erről a hasznos délutánról.

Köszönjük tanár úrnak ezt a duplán hasznos kirándulást, mert így a forgatási gyakorlat mellett a történelmi ismereteinket is gyarapítottuk.

Gáspár Auróra
11.B

Fotók: Dobó Márk, Domján Orsolya és Góg Roxána