Ugrás a tartalomra

Tisztelt Csapatvezető!

Az alábbi levelünkben tájékoztatjuk Önöket a Tomori Kadét Kupa verseny országos döntőjének egyes feladatokról, azok részleteiről.

Feladatok:

  1. Felderítés, tájékozódás: a csapattagok mindegyike 1-1 pályatérképet kap a startnál, amely alapján összegyűjti az elhelyezett bóják alatti számozott kódkártyákat (minden kijelölt bója alól egyet). A kódkártyákat növekvő sorszám szerint összerakva adja le a start/célnál. Amint az első beér a következő versenyző feladata, hogy elhelyezze a kártyákat a térkép szerint. Számít az időeredmény is.
  2. Lövészet: a csaptok az előzetes pályabejárás során felkészítést kapnak a lőszobában betartandó szabályokról, a végrehajtandó feladatról. A csapatok fegyelmezett érkezése után elfoglalják lőállásaikat (1-2-3-4). A versenyzők 4,5 mm-es Perun 731 típusú csőletörős, nyílt irányzékú légfegyverrel lőnek 8 méterről állótesthelyzetből lőlapra. Célzás középre: a cél tüske a céltábla közepére mutat, a fegyverek irányzékának állítása tilos, ennek észlelése esetén a csapatot a versenyszámból kizárjuk. A leadott célzott lövések után a segítők gyűjtik össze a névre szóló lőlapokat és értékelik az eredményt.
  3. Történelmi, hadtörténeti teszt: feladatok Tomori Pállal kapcsolatban, a csapatok állomáshelyre érkezése után kitöltenek egy feladatlapot, melynek kérdései Magyarország 1521 és 1686 közötti történetéhez kapcsolódnak, valamint Tomori Pál kalocsai érsek életéről a mohácsi csatában vállalt szerepéről szólnak.
    Ajánlott szakirodalom:
  4. Akadálypálya leküzdése: fizikai erőnléti, ügyességi feladatok (vízszintes vándormászás, áthaladás függőhídon, kötéllétra, palánk, sodronyháló: áthaladás a huzalok alatt, egyensúlyozógerenda ferde felfutóval, akna be- és kimászás az oldalfalak és a sarkok használata nélkül, gázló: áthaladás cölöpökön, kisebb palánkon való átjutás, abroncsfutás). A csapattagok egymás után időre teljesítik az akadálypályát. (Kihagyott akadály pontlevonással jár.)
  5. Íjászat: a versenyzők irányzék nélküli tradicionális íjakkal, fatestű madártollal és gyakorlóheggyel ellátott 32”-os vesszővel lőnek, a lővonal a földre állított vesszőfogótól 10 méterre található. Az egy próbalövést, és két értékelt lövést a vesszőfogóra erősített FITA 40-es lőlapra kell leadni alapállásból.
  6. Gránáthajítás: a versenyzőknek összesen 3 db dobása van: 5 méterről hasonfekvésből, 10 méterről térdelésből, 15 méterről állásból kell eltalálniuk kézigránáttal a kihelyezett zsámolyt. Sípszóra a csapat első tagja átkúszik az akadályok alatt, elfut a dobóvonal mögé, majd a gránáttal a zsámolyt célozza; az 5 m-re, 10 m-re, majd 15 m-re kihelyezett zsámolyra. Ha sikerül a zsámolyt eltalálni, fut vissza, társát kézráütéssel váltja. Ha vétett a dobása, a kijelölt bójától bójáig annyi büntetőfutást hajt végre, ahány rontott kísérlete van (max. 3 kör). Ezután fut vissza és kézráütéssel váltja a társát. Akkor ér véget a verseny, ha az utolsó versenyző is befut a rajtvonalon.
  7. Elsősegélynyújtás: a csapat az állomásra érkezve a következő témák közül – véletlenszerű kiválasztás alapján – kap egy szituációt, amelyet meg kell oldania, a témák a következők: mentőhívás, vérzés ellátás, csonttörés ellátás, eszméletvesztés, újraélesztés.

Jó felkészülést kívánunk!


Létrehozva: 2021. 07. 06.