Ugrás a tartalomra

2023. 07. 12.
Honvédelem ágazat - HKP II. Technikum

Honvéd Kadét (5 1031 1105) szakma 
 

Részvétel a Honvéd Kadét Programban: HKP II. (technikumi szakmai) képzés

Honvéd kadét szakképzés technikumi képzés, amely 5 éves. Az első két év honvédelmi ágazati alapoktatását követően a honvéd kadétok ágazati alapvizsgát tesznek, majd a képzés második részében (a 11-12-13. évfolyamon) a választott szakmairánynak megfelelő szakmai oktatásban vesznek részt. Az iskolánkban a honvéd kadét alapszakmához kapcsolódó választható szakmairányok a következők:

  • Honvédelmi igazgatási ügyintéző
  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető

 

E képzés keretében célszerű a 4 kötelező közismereti vizsgatárgyból (magyar, történelem, matematika vagy idegen nyelv) a 12. évfolyam végéig előrehozott érettségi vizsgát tenni, így az utolsó tanévben már csak a technikusi vizsgára kell felkészülni. A technikusi szakképesítés szakmai vizsgája egyben az ötödik érettségi vizsgatárgy, amely egy emelt szintű érettséginek felel meg. Így a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt is kapnak a képzés résztvevői: egy érettségi bizonyítványt és egy technikusi végzettségét igazoló oklevelet. Végzőseink számára természetesen a Magyar Honvédségnél történő munkába állást vagy a nemzetvédelmi szakokon, egyetemen való továbbtanulást ajánljuk, de különösen az Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető szakmairányban szerzett képesítés piacképes közvetlenül a civil szféra munkahelyein is.

A Honvédelem ágazati képzésben részt vevő HKP II. tanulók az ágazati és szakirányú szakmai tantárgyak tanulása mellett részt vesznek honvédelmi jellegű versenyeken pl.: haditorna, sportlövészet, paintball, airsoft, íjászat, küzdősportok stb.; szabadidős programokon pl.: laktanyalátogatás, túrák, hagyományőrző programok; részt vehetnek kirándulásokon, tematikus honvédelmi táborokban pl.: vízi, ejtőernyős stb. A 3,5-et elérő Honvéd kadét technikumi tanulók – a feltétel nélkül mindenkinek járó állami szakképzési ösztöndíj mellett - a program 2. félévétől jelentős ösztöndíjat kaphatnak. A Kadétok jogosultak formaruha viselésére az iskolában és saját rendezvényeinken az iskola formaruha viselési szabályzata szerint.

- ingyenes, honvédelmi jellegű szabadidős foglalkozások (szakkör)

- extra tanulmányi ösztöndíj (Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíj) 3,5 átlag felett a szakképzési ösztöndíjon felül a honvédelmi alapismeretek választható tantárgyat tanulóknak

- érettségi vizsgalehetőség honvédelmi alapismeretekből.

Programtanterv (amit tanulnak)
Képzési és Kimeneti Követelmények (amiből vizsgát tesznek)

Prospektus
Tájékoztatónk
Határtalanul 2022

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával!

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

NTP logó
Ökoiskola
Nemzeti Örökség Intézete

A Nemzeti Örökség Intézetének emlékezetpedagógiai partnerintézménye