Tanulmányi Kirándulás a Lakiteleki Népfőiskolára

2019. szeptember 28-án, reggel 8 órakor indultunk a lakiteleki Népfőiskola meglátogatására, ahol különböző előadásokon és a Népfőiskola lovardájának ünnepélyes megnyitóján vettünk részt.
9 órakor kezdődött az első előadás, amit Bánki Erik, a Parlament Gazdasági Bizottságának Elnöke tartott. Beszédében a testnevelési órák jótékony hatását, és általánosságban minden sporttevékenység fontosságát hangsúlyozta. Felhívta figyelmünket arra, hogy meg kell tanulnunk mind kudarcainkat feldolgozni tudni, mind pedig sikereinket helyesen értékelni.
A második előadást Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium Pénzügyekért Felelős Államtitkára tartotta 10 órakor. Témája Magyarország mai makrogazdasági helyzetképének felvázolása volt. Előadásában többek között szót ejtett jelenlegi gazdasági helyzetünkről, a beruházások területén tapasztalt fellendülésről, valamint a magyar feldolgozói munkaerő hatékonyságáról. Állításait gazdag statisztikai adatbázissal támasztotta alá.
A Népfőiskola új lovardájának felavatása 11 órakor vette kezdetét. Az átadás-átvételi eseményen olyan ismert lovas szakembereket láthattunk, mint Kassai Lajos, Dallos Gyula, Pénzes Gábor, Dr. Rácz Adrienn és Dallos Zsófia. A hivatalos ünnepi beszédek elhangzása után különböző lovasbemutatók következtek. Elsőként a lovastanulók léptek színre, utánuk jöttek a lovas polgárőrök, a lovas kaszkadőrök, majd a Kassai Lovasíjász Iskola diákjai kápráztattak el ügyességükkel. Sor került még egy huszárbemutatóra is. A parádés műsort Dallos Zsófia, ismert díjlovagló sportolónk bemutatója zárta.
A lovasprogramok után a Népfőiskola vendéglőjében svédasztalos ebédre kaptunk meghívást, amit nagy örömmel fogadtunk el.
Ebéd után – 14 órakor – kezdődött a harmadik előadás, amelyet Simicskó István Kormánybiztos úr tartott. Mondanivalójában arra buzdított bennünket, hogy mielőbb alakítsuk ki magunkban szilárd jövőképünket, találjuk meg életünkben a helyes, erkölcsös utat, szeressük magyar hazánkat, és építsünk környezetünkben erős emberi közösségeket.
Az előadás után még egy kis játékba – az ún. „footgolf”-ba – is betekintést nyerhettünk.
A sok és kimerítő élmény után – hogy el ne aludjunk hazafelé a buszon – indulás előtt búcsúzóul még egy jó kis frissítő kávéval is feltankoltunk.