Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/chroot/home/tomorima/tomorimajsa.hu/html/furkesz/includes/menu.inc 2405 sor).

Médiás projekthét a Tomoriban (11.B osztály)

Iskolánk 11. osztályos média tagozatos tanulói október 8. és 12. között projekthéten vettek részt a szakmai munkaközösség szervezésében. A hét célja, hogy átalakuló képzési rendszerünkben a változó óraszámok és tantárgyfelosztás mellett is megőrizzük azt a gyakorlatorientált szakmaiságot, mely a Tomorit különlegessé teszi az ország gimnáziumai között. Októberben először a 11. osztályosoknak volt lehetőségük arra, hogy a megszokott szaktárgyi órák mellett egy nagyobb lélegzetvételű gyakorlati feladat megoldásával is kipróbálják magukat a mozgóképkészítés világában, hogy szaktanáraik kíséretével maguk is megtapasztalják a digitális tartalomgyártás folyamatát a tervezéstől egészen a vágásig.

Diákjaink feladata az volt, hogy kiscsoportban készítsenek egy-egy interjút városunk valamely különleges pályát befutó polgárával, akinek így életét és munkásságát is megismerhetik. Az első nap a tervezésé volt, amikor a csoportok tagjai összeírták kérdéseiket, melyeket majd az interjú során fel szeretnének tenni és felmérhették a helyszín adottságait, ahol a beszélgetések zajlani fognak, összeállítva azon eszközök listáját, melyekre munkájuk során szükségük lesz. A második és harmadik napon a hangsúly az interjúk elkészítésén és rögzítésén volt, ahol diákjainknak jól be kellett osztaniuk a rendelkezésükre álló eszközöket, igazodva a helyszín adottságaihoz és rugalmasan felülbírálva akár saját előzetes elképzeléseiket is. A negyedik és ötödik nap az utómunkáról és a hét értékeléséről szólt, ahol a diákok is megoszthatták a szaktanárokkal élményeiket és gondolataikat ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Ez úton is szeretnénk kifejezni köszönetünket, első sorban Bedő Orsolyának, Dinda Zsoltnak, Nokta Gábornak és Tapodi Kálmánnak, hogy elfogadták megkeresésünket és vállalták, hogy diákjainkkal beszélgetnek életükről és tapasztalataikról, segítve ezzel őket nem csak szakmai, de emberi fejlődésükben egyaránt. Köszönetünket fejezzük ki emellett a kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár könyvtári tagintézményének, hogy befogadtak bennünket a projekthét elején, helyszínt biztosítva ahhoz, hogy ezek az interjúk elkészülhessenek és mindenben segítették diákjaink munkáját.

Őszintén örülünk, hogy sikerült megvalósítanunk ezt a hetet és reméljük, hogy a továbbiakban is hasonlóan magas színvonalú szakmai gyakorlatot tudunk biztosítani azon diákjainknak, akiket lelkesít a média területén való elmélyülés. Terveink szerint minden médiás évfolyamon két ilyen alkalom lesz a tanév folyamán, hogy a tomorisok lehetőséget kapjanak különféle témákba elmerülni és kifejezni azokat a XXI. századi médiumok változatos eszközrendszerén keresztül. Lelkesít bennünket, hogy iskolánk biztosította eszközökkel tanulóink kiélhetik kreativitásukat, kezdeményezőkészségüket és kaphatnak egy olyan pluszt, amit máshol talán nem kapnának meg ebben a formában.

 

Wágner Ádám
média, magyar szakos tanár