A legbátrabb magyar városban - „Civitas Fortissima”

A Nemzeti Összetartozás Napján gimnáziumunk hét médiás diákja tisztelete jeléül elhelyezte koszorúját Balassagyarmaton a katonai temetőben, Czakó Balázs kiskunmajsai honvédő sírján.

A fiatal (23 éves) közvitéz 1919. január 29-én halt hősi halált Balassagyarmat visszavitelénél. A legbátrabb magyar város önállóan szervezett támadással kiűzte a várost két hete megszálló cseh légiósokat. Az akcióban segítette a helyi vasútasokat és civil lakosságot a közelben állomásozó magyar katonaság, amelynek állományába tartozott a majsai Czakó Balázs! A sikeres felkelésnek köszönhetően Balassagyarmat a trianoni béke után is Magyarország része maradt!

Nagyon fontosnak érezük, hogy a globalizációs folyasmatok következtében meggyengült nemzeti öntudatunkat ápoljuk és megerősítsük diákjainkban! Hiszen voltak, vannak és lesznek is olyan fiatal honfitársaink, akik Czakó Balázshoz hasonlóan megtesznek minden tőlük telhetőt azért, hogy szülőföldjük, hazájuk azoké maradjon, akik joggal magukénak tekintehetik azt!

A tomoris diákokat az Északi-középhegységbe szervezett kirándulásuk alkalmával a lokálpatrióta Gyöngyösi Tibor szaktanárunk vezette a sírhoz.