07
Jan
2019

18 éves a Tomori informatika szakiránya

Beküldte: szogilajos

Ma Magyarországon, de említhetném Európát is, informatikus szakemberek hiányát éli meg a gazdaság. Csak nálunk, kb. 22000 informatikus állás betöltetlen, miközben köztudott, hogy az informatikus az átlagnál jóval magasabb kereseti lehetőségeket kap, tiszta környezetben, általában rugalmas munkaidőbeosztásban dolgozik, tudását pedig egy bizonyos területre specializálva akár a világot is bejárhatja. De, akkor miért nincs elegendő informatikus, tehetjük fel a kérdést?

Az a diák, aki szereti a számítógépet, esetleg a számítógépes játékok világában is jól eligazodik, elhiszi, hogy ebből a hobbiként induló érdeklődésből komoly szakemberré tudja tovább fejleszteni magát? A megoldás talán az átmenetben rejlik: hol találhat olyan iskolát, oktatókat, ahol személyre szabottan kaphat segítséget álmai megvalósításához?

12
Dec
2018

Az ötödév a szegedi karácsonyi vásáron járt!

Beküldte: szogilajos

 

December 5-én délután útra kerekedett iskolánk OKJ-s képzésen résztvevő csapata és ellátogatott a szegedi karácsonyi vásárra. Délután három órakor indultunk az iskolától és  egy órára rá már a Széchenyi tér nyüzsgő forgatagában nézelődtünk. Szerencsés véletlen, hogy két tavaly ballagott osztálytárssal is összefutottunk, akik jelenleg a szegedi egyetemen tanulnak.

A vásár meglátogatását követően még megnéztünk egy filmet is. Ezt követően elindultunk kis buszunkkal hazafele, hogy ki tudjuk pihenni magunkat a következő tanítási napra.

2018. november 23-án rendezték meg a Katolikus Középiskolák XI. Országos Helyesírási Versenyét Vácott, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. Ketten képviseltük iskolánkat a rendezvényen; tavaly is mi voltunk: Fejes Fanni 11.a osztályos tanuló és én. A program menetét már ismertük, hiszen egy évvel ezelőtt is hasonló volt: j/ly használata, tesztfeladat, tollbamondás – idén is ez utóbbi volt a legnehezebb. Ismét nagy élmény volt számunkra a szívélyes fogadtatás, a remek kulturális programok (a javítás ideje alatt), a finom ebéd, és persze maga a megmérettetés is, mivel számos más katolikus középiskolával is megismerkedhettünk, ugyanis idén még több iskola nevezett. Fanni 9., én 11. lettem a 30 versenyzőből, amire, úgy gondolom, büszkék lehetünk egy ilyen színvonalas, országos versenyen.

Telek Péter 10.a

28
Nov
2018

Rendhagyó fizikaóra a Tomoriban

Beküldte: szogilajos

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pályázatot hirdetett augusztusban, melyre az iskolánk 10.A osztálya pályázott. A versenyen 35 iskola indult, ebből az első 5 legtöbb lájkot összegyűjtő iskolába jöttek el az energiakövetek órát tartani.

A 10.A osztály 3. helyezést ért el.

2018. november 19-én a MEKH „szupertanára” Duba Gergely mérnök, energiakövet tartott érdekes fizikaórát az energiáról, annak átalakításáról, a mindennapi energiafelhasználási szokásokról és a megújuló energiaforrásokról.

Izgalmas kísérleteket figyelhettünk meg és próbálhattunk ki az alternatív energia előállítás módjairól, amely mindenki számára nagyon érdekes volt. A rendhagyó fizikaóra felhívta a figyelmünket az energiatudatos, energiatakarékos szemléletmód fontosságára.

A tanóra végén mindenki kapott ajándékot, egy hátizsákot, baseball sapkát, pendrive-ot, kitűzőt, fülhallgatót és könyvet, benne energiatakarékossági tanácsokkal, a nyertes pályázat jóvoltából.

10
Nov
2018

Önkéntesek a Tomoriból is!

Beküldte: szogilajos

2018. Október közepén került megrendezésre a 72órakompromisszumoknélkül elnevezésű program.

A program egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat.

A diákok több mint 10 különböző munka közül választhattak. A választható munkák közül a legnépszerűbbnek a padfestés, udvargereblyézés, labdaháló készítés, bódéfestés, és a papi sírok gondozása tűnt.

A regisztrációs létszámot messze meghaladta a megjelentek létszáma, összesen 31 diák vett részt a programunkban. Volt, aki csak egy napra tudott jönni, de szép számmal voltak olyanok, akik mindhárom napon velünk dolgoztak.

06
Nov
2018

Médiás projekthét a Tomoriban (11.B osztály)

Beküldte: szogilajos

Iskolánk 11. osztályos média tagozatos tanulói október 8. és 12. között projekthéten vettek részt a szakmai munkaközösség szervezésében. A hét célja, hogy átalakuló képzési rendszerünkben a változó óraszámok és tantárgyfelosztás mellett is megőrizzük azt a gyakorlatorientált szakmaiságot, mely a Tomorit különlegessé teszi az ország gimnáziumai között. Októberben először a 11. osztályosoknak volt lehetőségük arra, hogy a megszokott szaktárgyi órák mellett egy nagyobb lélegzetvételű gyakorlati feladat megoldásával is kipróbálják magukat a mozgóképkészítés világában, hogy szaktanáraik kíséretével maguk is megtapasztalják a digitális tartalomgyártás folyamatát a tervezéstől egészen a vágásig.

24
May
2018

Erdélyi évfolyam-kirándulás

Beküldte: szogilajos

Erdélyi évfolyam-kirándulás

A mi kis utunk szombaton hajnalban kezdődött. Négy órakor indultunk Kiskunmajsáról, majd másfél óra múlva megérkeztünk a határhoz. Első megállónk Déva vára volt. Technikai okok miatt, sajnos nem tudtunk felmenni. Vajdahunyad várát viszont már „elfoglalhattuk” és egy óra szabadidő keretein belül körbejártuk a Hunyadiak várát. Ekkor már mindannyian éreztük a korán kelés és az út fáradalmait. Következő úticélunk Gyulafehérvár volt. Először megnéztük az érseki székesegyházat, amely az erdélyi fejedelmek és püspökök temetkezési helyét. Megtekintettük az ortodox székesegyházat is. A várban kaptunk fél óra szabadidőt. A nap zárásaképp, az esti órákban fáradtan elfoglaltuk a szállásunkat Gyergyószentmiklóson.

22
Mar
2018

Megemlékezés az 1848/49-es forradalomról

Beküldte: hazi.adrienn

Március 15-én az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk. Iskolánk teljes erőbedobással készült az ünnepi műsorra, melyben közel 30 diák vett részt. Legtöbbjük a 9. évfolyamból, de a 10.b valamint a 11.c osztályból is voltak szereplők. Február közepén kezdtük el a táncpróbákat Márk Mónika tanárnő vezetésével. Mindenki nagyon élvezte és komolyan is vette. A Pilvax kávéházi jelenet prózai része is ki lett osztva március elején, így már a teljes másorral tudtunk próbálni. A kemény munkának meglett az eredménye, ugyanis a város polgárait, illetve a vidékről érkezőket is meghatotta a Tomori növendékeinek fellépése, mely hatalmas sikerrel és dicsérő szavakkal zárult.

22
Feb
2018

Végzős gondolatok a Szalagavatóról

Beküldte: hazi.adrienn

Az iskolánk Szalagavató báljára való készülés olyan, mint egy beavató folyamat. Kilencedikesként a székek hordásával, tizedikesként az étel felszolgálásával, majd tizenegyedikesként előadással készültünk a végzős társaink számára szervezett bálra.

Ez a bál minden évben csodálatos élményt nyújt a tizenkettedikes diákoknak. Ez az az esemény, melyen mindannyian különlegesnek érezhetik magukat, és kitűnhetnek a szürke hétköznapokból.

Ám idén végre mi élhettük át ennek minden szépségét. Végre eljött az az este, mikor minden rólunk szólt, és mindenki ránk figyelt. Nagyszerűen éreztük magunkat!

2018. február 21-én érkezett Kiskunmajsára a Petőfi Irodalmi Múzeum ingyenesen látogatható mozgókiállítása, az "Arany 200 busz". A 12. évfolyamosok kis csoportja megnézte, hogyan is néz ki egy átalakított busz, amely mindenféle hasznos és érdekes információt mutatott be Arany Jánosról.

A PIM-nek nem ez az első hasonló projekje, korábban már útjára indították 2008-ban a Nyugat-buszt, a Magyar Nyelv éve alkalmából a Nyelvet öltünk! elnevezésű mozgókiállítást, illetve 2010-ben Erkel születésének 100. évfordulóján is különjárat indult.

Oldalak