Egy 13 fős társasággal a Tomori szervezésében kirándulni indultunk június 8-án reggel a Déli-Kárpátokba. Végcél a Retyezát nevű hegység volt. A túra ötlete Gyöngyösi Tibor tanár úrban fogalmazódott meg, mivel ő alapító tagja a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletnek is – www.hazajaroegylet.hu

Csoportunk túravezetője viszont Nagy Gergely – geográfus – volt diákunk lett. Szintén öregdiákként csatlakozott hozzánk Víg László is, aki hivatásos fotósként végigfotózta az útvonalat.

15
Jun
2017

Horthy-túra Kenderesen

Beküldte: hazi.adrienn

A tanév utolsó szakmai kirándulását a Nemzeti Összetartozás Napja ihlette. A trianoni békediktátum, valamint a két világháború közötti talpra állás valamennyiünk számára érdekes kérdése, illetve hozadéka történelmünknek. A kor vezéregyénisége ekkor Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó, aki Kenderesen született.

A kollégium elől, egy tanítási nap délutánján indult el 7 fős médiás csoportunk Gyöngyösi Tibor tanár úr vezetésével Kenderesre, május 31-én. Izgatottan vártuk a megérkezést. Az odaút gyorsan eltelt, a csoport vidám volt. Négy óra felé megérkeztünk az első célunkhoz, ami egy Tengerészeti Kiállítóterem volt, ahol Horthy Miklós tengerészeti, kormányzói, illetve emigrációs múltjának relikviáit őrzik.

09
Jun
2017

A Lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlén jártunk

Beküldte: hazi.adrienn

2017. április 25-e reggelén találkoztunk az iskolában, majd hosszas várakozás után elindultunk, hogy részt vegyünk a Lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlén. Az út jó hangulatban telt, majd megérkeztünk a Lakiteleki Népfőiskolára. Megnéztük az alábbi 5, a rendszerváltásról szóló dokumentumfilmeket.

Szabadság tér '89:

Rákay Philip műsora. A sorozat bemutatja, mi történt 1989-ben, s milyen út vezetett az első szabad választásokig.

Szétszakadt Magyarország:

TGM és Orbán egymásba karolva állja a gumibotozást. Csurka és Eszterházy együtt mulat Mészöly Miklós születésnapján. Hol rontottuk el? Az ellentétek egyébként is kiéleződtek volna, vagy alaposan rásegített a késő-kádári éra állambiztonsági szolgálata, amely hihetetlen energiát fordított az ellenzéki csoportok manipulálására, összeugrasztására? Erre a kérdésre keresi a választ Huth Gergely új dokumentumfilmje.

Homo Politicus-Für Lajos:

09
Jun
2017

Emelt biosz az SZTE-n

Beküldte: hazi.adrienn

2017. május 24-én, szerdán, Czifrik Ágnes tanárnő elvitt minket, 11. évfolyamos emelt bioszos diákokat Szegedre, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetébe, hogy betekintést nyerhessünk az ott folyó munkába. Láthattuk a különbséget az egészséges és a beteg sejtek között, valamint megmutatták, hogyan működtetnek egy szervet mesterséges körülmények között. Látogatásunkat az intézet munkatársa, Szabó Kitti vezette, aki csoportunk egyik tagjának, Szabó Dominiknak testvére.

Köszönjük neki ezúton is!

Horváth Szana 11.A

09
Jun
2017

Országos fordítóverseny

Beküldte: hazi.adrienn

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum országos fordítóversenyt hirdetett angol és német nyelvből. (http://www.onyc.hu/news/orszagos-forditoversenyt-szervezunk-kozepiskolasoknak ) A lefordítandó szöveg egy-egy kulturális témájú újságcikk volt.

Iskolánként 3-3 pályamunkát lehetett beküldeni. A legjobbak kiválasztására iskolai fordulót rendeztünk, amelyre 11 angol és 2 német fordítás érkezett.

A versenyen részt vevők névsora:

Gáspár Auróra (11.B)

Gyimesi Richárd (11.A)

Gyuris Réka (9.B)

Hegedűs Mercédesz (11.A)

Hegedűs Norbert (9.A)

Keresztúri Zsanett (9.C)

Kovács Evelin (9.A)

Kovács Dóra (11.A) (német)

Kubitsch Ábel (10.C)

Mohácsi Melinda (10.A)

Szikora Gergő (9.A)

Tajti Tamás (10.B)

Vajger Zsófia (11.A)

 

Az iskolánk nyelvtanáraiból álló zsűri az alábbi pályamunkákat küldte tovább:

Német: Kovács Dóra, Gáspár Auróra

18
May
2017

A 11. évfolyam Erdélyben járt

Beküldte: hazi.adrienn

Hosszas előkészületek után elérkezett a nap, mikor elindulhattunk a régóta várt erdélyi évfolyamkirándulásra. A busztársasággal úgy egyeztettünk, hogy 2017. május 6-án, szombat hajnalban fél ötre érkeznek meg a kollégium mellé, így bepakolással és utolsó ellenőrzésekkel (létszám, személyi) együtt öt óra után kicsivel el is tudtunk indulni. Szerencse, hogy ellenőriztük az igazolványokat, mert egy tanulónál nem volt személyi, így anyukájának vissza kellett hoznia Kiskunmajsára a papírjait.

Indulás után egy darabig beszélgettünk, készültünk a a ránk váró izgalmakra, majd úrrá lett rajtunk az álmosság és többen aludtunk egy kicsit a határig. A határnál sajnos négy busz várakozott kilépésre előttünk, így kicsivel több, mint másfél órát kellett várnunk a határátlépésre. A túloldalon egy rövid szünet után elindultunk első célunk, Déva felé.

26
Apr
2017

Újabb siker a Tomoriban!

Beküldte: hazi.adrienn

2017.04.07-én Kiskunhalason jártunk a 17. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó versenyen, mely hagyományaihoz híven a Csipke Hotelben került megrendezésre. A zsűri elnöke Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész volt. A versenyre határon túl élő testvéreink is eljöttek: Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület szervezése által évek óta Nyírő József és más erdélyi írók műveiből olvashatnak fel a versenyzők, így a versenyen jelen volt Nyírő József unokája is. A rendkívül színvonalas szervezés és megvalósítás mellett megjutalmazták az összes résztvevőt helyezéstől függetlenül. Az események megkoronázásként az eredményhirdetés után elhelyezhettük virágainkat és koszorúinkat az Erdélyi Csillagok fájánál.

12
Apr
2017

Tomorisok az Országos Irodalmi Versenyen

Beküldte: hazi.adrienn

A Lakiteleki Népfőiskola által Arany János születésének 200. évfordulójára  ”Dicső híre-neve fönnmaradt örökre” címmel meghirdetett versenyén iskolánkat 3 csapat képviselte .

Ennek részeként három írásbeli forduló során Horváth Szana, Czirkó Erika, Kuklis Rita, Pásztor Katalin, Onozó Nóra, Lakatos Alexandra , Hegedüs Mercédesz, Halász Csenge és Hegedüs Anna kutatták  Arany János irodalmi örökségét és korának kulturális értékeit furfangos feladatok, rejtvények megoldásával.

12
Apr
2017

Hungarian Nationals - Rubik-kocka verseny

Beküldte: hazi.adrienn

Képtalálat a következőre: „rubik kocka” 2017.03.25-26-án megrendezésre került, a Lurdy-ban a 2017-es Hungarian Nationals nevű Rubik-kocka verseny, amin iskolánk tanulója, Esses Erik is részt vett szép eredményt elérve!

"Már régóta vártam, hogy megmérettethessem magam egy hivatalos versenyen.

Mindösszesen 170 versenyző indult, ebből én 79. lettem. Az átlagom 21 másodperc volt, a legjobb időm pedig 18,29 másodperc. 3x3 és 2x2 versenyszámon is egyaránt indultam, a versenyek 3 fordulóból és egy döntőből álltak - mindkét versenyszámon a második fordulóig jutottam. Akik az első fordulóban a top 24-ben végeztek, részt vehettek egy nem hivatalos versenyszámon, amiben egy ritka kockát és a párizsi Európa bajnokságra jegyet nyerhettek.

05
Apr
2017

Ismét a régi Diákok győztek

Beküldte: Névtelen (nem ellenőrzött)

2012 áprilisában kezdődött az egész. Kiss Gyula tanár úrral beszélgetve felvetődött, iskolánk régi tanulói egy kosárlabda mérkőzés keretein belül visszatérhetnének a gimnázium, azon belül is a tornacsarnok falai közé. Ezzel kezdetét vette egy immár hagyományossá váló esemény, amelynek első alkalommal a hangzatos, de találó „Hazatérés” nevet adtuk.

Az első mérkőzésre megtelt a tornacsarnok, még az ablakokban is ültek a diákok. Telt ház és síppal, dobbal, talán még nádi hegedűvel is felszerelkezett szurkolótábor várta a labdafeldobást. Agócs Adrien tanárnő értő játékvezetése mellett (nem meglepő módon) vendégsiker született az első összecsapáson. A mérkőzés és az esemény sikere meghozta gimnáziumunk pedagógusainak kedvét is, így a következő évben már a Tanerő is megmérkőzött a Dózsa All Stars csapatával, ám Ők sem tudták legyőzni a látogatókat.

Oldalak