08
Oct
2017

Tomoris LoL bajnokság – I. elődöntő

Beküldte: hazi.adrienn

Október 4-én kezdetét vette iskolánk első esport bajnoksága. A bajnokság két elődöntőből és egy döntőből áll. Az általános iskolások részére meghirdetett II. elődöntő október 11-én, a döntő pedig október 18-án lesz. A döntőben a két elődöntő dobogós helyezett csapatai vehetnek részt és jutalmul játékon belüli ajándékokat kaphatnak.

Az első elődöntőre hat csapat jelentkezett. Annievaló, asdasd123, Csillámpónik, FeedElünk, Obondó és a Rézfánfütyülők bátor játékosai mérték össze LoL tudásukat a Twisted Treeline 3 vs. 3 pályán draft módban.

A csapatok játékosai időben megérkeztek, így fél négy után egy kicsivel el is kezdődhettek az első mérkőzések. A hangulat nagyon jó volt, a játékosok egymást biztatták, de akadt pár nézőnk is, akik szintén elősegítették a jó hangulatot. Az első mérkőzések után a három nyertes csapat körmérkőzésen döntötte el, hogy ki az elődöntő nyertese, akik szintén játékon belüli ajándékot fognak kapni.

08
Oct
2017

II. ITúra

Beküldte: hazi.adrienn

2017. szeptember 20-án második alkalommal is megrendeztük biciklis túránkat, ami az ITúra fedőnevet viseli. A név arra utal, hogy a gép vagy egyéb okoseszköz előtt kockuló gamereket szeretnénk megszólítani, és felhívni a figyelmüket arra, hogy a mozgás is nagyon fontos. Az alapötletet a Mozdulj Gamer országos mozgalom adta.

Ezen a napon az idő nem volt a legkedvezőbb, de a túra ideje alatt szerencsére nem esett az eső, így 15:30-kor el tudtunk indulni a gimnázium elől. Sajnos rajtam kívül csak egy bátor gamer jelent meg és csinálta végig a túrát, de jó volt azt érezni, hogy lélekben biztosan az egész iskola velünk tekert Jászszentlászlóra.

A túrán egy jót beszélgettünk, és 17 óra előtt már vissza is érkeztünk a gimi elé, ahonnan felfrissülve elindultunk haza. Remélem a következő túránkon többen lesznek fizikailag is jelen.

Zádori Nándor

06
Oct
2017

A nagy sikert aratott Gólyaeskü

Beküldte: hazi.adrienn

NYALJATOK

Én tomoris gólya vagyok,

nálam okosabbak már a nagyok.

 A tojáshéj ott a fenekemen belátom,

így a végzősöket nagyon imádom.

NYALJATOK

Ezért mint apródjuk igyekszem,

és mindenben a kedvükre teszek.

Ha szemük Kitti melegszendvicsére vágyik,

szó nélkül hozok is nekik bármit.

NYALJATOK

Hiába tavasz, nyár, ősz, tél,

futok nekik a büfébe wimpiért.

Ha elsóhajtják azt, hogy friss tejet,

megyek és keresek egy tehenet.

NYALJATOK

Az elsőbbséget nekik mindig megadom,

ebédlőben, büfében és a peronon.

Nehéz táskájuk helyettük hordom,

fáradt hátukat megmasszírozom.

NYALJATOK

Mindig hangosan előre köszöntöm negyedikes társam,

hogy: üdvözöllek mélyen tisztelt, felsőbbrendű , végzős diáktársam.

 

04
Oct
2017

Országos Haditorna Versenyen jártunk

Beküldte: hazi.adrienn

Iskolánk tanulói –Telek János, Bartha István, Balogh Márk, Sólya Dani –  idén szeptember 28-án vehettek részt Ballószögön az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjén.  A magas színvonalú rendezvényre kellemes környezetben, verőfényes őszi napon került sor.

A versenyzők először egy 6 állomásból álló pályán küzdötték végig magukat, ahol kézigránát hajításban, lövészetben, tájfutásban, honvédelmi totó kitöltésében, elsősegélynyújtásban és akadálypályán mérhették össze erejüket és tudásukat. E versenyszámok befejeztével tanulóink a 19 csapatból az 5. helyen végeztek. Sikerükön felbuzdulva hősiesen küzdöttek tovább a mindent eldöntő fegyveres váltófutásban, amit nagy csatában megnyertek. Ebben a számban kimagasló és egyedülálló időeredményükért (4*400m, 3.58’) különdíjat is kaptak. Evvel sikerült még egy helyezést javítaniuk és végül az előkelő 4. helyen végezniük.

A fiúk részéről az elszántság és a küzdeni akarás példaértékű volt. Nem adják fel! Jövőre a cél: dobogós helyezés!

Egy 13 fős társasággal a Tomori szervezésében kirándulni indultunk június 8-án reggel a Déli-Kárpátokba. Végcél a Retyezát nevű hegység volt. A túra ötlete Gyöngyösi Tibor tanár úrban fogalmazódott meg, mivel ő alapító tagja a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletnek is – www.hazajaroegylet.hu

Csoportunk túravezetője viszont Nagy Gergely – geográfus – volt diákunk lett. Szintén öregdiákként csatlakozott hozzánk Víg László is, aki hivatásos fotósként végigfotózta az útvonalat.

15
Jun
2017

Horthy-túra Kenderesen

Beküldte: hazi.adrienn

A tanév utolsó szakmai kirándulását a Nemzeti Összetartozás Napja ihlette. A trianoni békediktátum, valamint a két világháború közötti talpra állás valamennyiünk számára érdekes kérdése, illetve hozadéka történelmünknek. A kor vezéregyénisége ekkor Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó, aki Kenderesen született.

A kollégium elől, egy tanítási nap délutánján indult el 7 fős médiás csoportunk Gyöngyösi Tibor tanár úr vezetésével Kenderesre, május 31-én. Izgatottan vártuk a megérkezést. Az odaút gyorsan eltelt, a csoport vidám volt. Négy óra felé megérkeztünk az első célunkhoz, ami egy Tengerészeti Kiállítóterem volt, ahol Horthy Miklós tengerészeti, kormányzói, illetve emigrációs múltjának relikviáit őrzik.

09
Jun
2017

A Lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlén jártunk

Beküldte: hazi.adrienn

2017. április 25-e reggelén találkoztunk az iskolában, majd hosszas várakozás után elindultunk, hogy részt vegyünk a Lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlén. Az út jó hangulatban telt, majd megérkeztünk a Lakiteleki Népfőiskolára. Megnéztük az alábbi 5, a rendszerváltásról szóló dokumentumfilmeket.

Szabadság tér '89:

Rákay Philip műsora. A sorozat bemutatja, mi történt 1989-ben, s milyen út vezetett az első szabad választásokig.

Szétszakadt Magyarország:

TGM és Orbán egymásba karolva állja a gumibotozást. Csurka és Eszterházy együtt mulat Mészöly Miklós születésnapján. Hol rontottuk el? Az ellentétek egyébként is kiéleződtek volna, vagy alaposan rásegített a késő-kádári éra állambiztonsági szolgálata, amely hihetetlen energiát fordított az ellenzéki csoportok manipulálására, összeugrasztására? Erre a kérdésre keresi a választ Huth Gergely új dokumentumfilmje.

Homo Politicus-Für Lajos:

09
Jun
2017

Emelt biosz az SZTE-n

Beküldte: hazi.adrienn

2017. május 24-én, szerdán, Czifrik Ágnes tanárnő elvitt minket, 11. évfolyamos emelt bioszos diákokat Szegedre, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetébe, hogy betekintést nyerhessünk az ott folyó munkába. Láthattuk a különbséget az egészséges és a beteg sejtek között, valamint megmutatták, hogyan működtetnek egy szervet mesterséges körülmények között. Látogatásunkat az intézet munkatársa, Szabó Kitti vezette, aki csoportunk egyik tagjának, Szabó Dominiknak testvére.

Köszönjük neki ezúton is!

Horváth Szana 11.A

09
Jun
2017

Országos fordítóverseny

Beküldte: hazi.adrienn

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum országos fordítóversenyt hirdetett angol és német nyelvből. (http://www.onyc.hu/news/orszagos-forditoversenyt-szervezunk-kozepiskolasoknak ) A lefordítandó szöveg egy-egy kulturális témájú újságcikk volt.

Iskolánként 3-3 pályamunkát lehetett beküldeni. A legjobbak kiválasztására iskolai fordulót rendeztünk, amelyre 11 angol és 2 német fordítás érkezett.

A versenyen részt vevők névsora:

Gáspár Auróra (11.B)

Gyimesi Richárd (11.A)

Gyuris Réka (9.B)

Hegedűs Mercédesz (11.A)

Hegedűs Norbert (9.A)

Keresztúri Zsanett (9.C)

Kovács Evelin (9.A)

Kovács Dóra (11.A) (német)

Kubitsch Ábel (10.C)

Mohácsi Melinda (10.A)

Szikora Gergő (9.A)

Tajti Tamás (10.B)

Vajger Zsófia (11.A)

 

Az iskolánk nyelvtanáraiból álló zsűri az alábbi pályamunkákat küldte tovább:

Német: Kovács Dóra, Gáspár Auróra

Oldalak