A tanévnyitó ünnepség napján a nyári szünetről frissen visszaérkezve, elegáns ruhában vártuk osztályfőnökeiket, hogy elmesélhessük, hogyan telt nyári vakációnk. Osztályfőnökeink tájékozattak minket arról, mit tartogat számunkra az új tanév.

A három év eleji osztályfőnöki óra után osztályonként átvonultunk a kiskunmajsai Kisboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomba, ahol 11.00 órakor kezdetét vette a „Veni Sancte” („Jöjj, Szentlélek…”) szentmise, melyet Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrált. A szentmisét az ünnepélyes egyházi tanévnyitó ünnepély követte, melyet Farkas Zoltán igazgató úr szavai nyitottak meg.

Meghívott vendégeink között volt – többek között – Lezsák Sándor úr, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Erdélyi Lajos úr, a Honvédelmi Minisztérim humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Mindkét illusztris vendégünk emelkedett szavakkal mondott nekünk köszöntő beszédet.

12
Sep
2019

Gólyatábor

Beküldte: szogilajos

Az iskola hagyományait követve idén is megszervezésre került a gólyatábor, ami augusztus 26-a és 27-e között kínált számunkra programokat. A két nap fő célja az volt, hogy jobban megismerjük egymást osztály és évfolyam szinten, valamint a településen is jobban tudjunk tájékozódni. 

Hétfőn reggel fél nyolctól vártak bennünket a kollégiumban, ahol megmutatták szobáinkat, majd nyolc órától Farkas Zoltán igazgató úr köszöntött bennünket. Ezután, rövid adminisztrációt követően, mindenki felmehetett a szobájába, hogy előkészüljön a tankönyvek átvételére.

A délelőtt folyamán átvehettük könyveinket, megtekintettük az iskolát, illetve részt vehettünk az első osztályfőnöki órán is, ahol az ismerkedés után pár házirendi alapszabályt tisztáztunk. Ezt követte egy finom ebéd, majd egy rövid pihenő.

Délután tettünk egy sétát Kiskunmajsán, érintve többek között a Patyi-fagyizót, az egészségházat, a postát és a kormányablakot.

A Nemzeti Összetartozás Napján gimnáziumunk hét médiás diákja tisztelete jeléül elhelyezte koszorúját Balassagyarmaton a katonai temetőben, Czakó Balázs kiskunmajsai honvédő sírján.

A fiatal (23 éves) közvitéz 1919. január 29-én halt hősi halált Balassagyarmat visszavitelénél. A legbátrabb magyar város önállóan szervezett támadással kiűzte a várost két hete megszálló cseh légiósokat. Az akcióban segítette a helyi vasútasokat és civil lakosságot a közelben állomásozó magyar katonaság, amelynek állományába tartozott a majsai Czakó Balázs! A sikeres felkelésnek köszönhetően Balassagyarmat a trianoni béke után is Magyarország része maradt!

24
May
2019

Kirándult a 9.B

Beküldte: szogilajos

2019. május 5.-én vasárnap reggel indultunk útnak a Dunakanyar és környéke felfedezésének nagy tervével. Persze már reggel látszott, hogy nem úgy lesz ez, mint ahogy mi szerettük volna. Az eső csak esett és esett. Így a szabadtéri programokat út közben átalakítottuk esőmentessé. Mostoha Elek sofőrünkkel buszunk repült az autópályán, ahol a bluetooth hangszórók és a mobilok segítségével meg is tartottuk első komolyabb énekversenyünket!

21
May
2019

Honvédelmi nap - Budaörs

Beküldte: szogilajos

2019.05.17-én iskolánkból egy busznyi diák Budaörsre utazhatott a Magyar Hovédelem Napja alkalmából szervezett programok első napjára, amelyre a kadétprogramban résztvevő iskolákat hívta meg – ingyenesen! - a honvédség. Megtekinthettünk különböző dinamikus bemutatókat és részt vehettünk néhány gyakorlati feladatban is. Többek között láthattuk a légierő bemutatóját, helikopterekkel és vadászrepülőgépekkel. Az egész csapat számára különleges élményt nyújtottak ezek a járművek és eszközök. Ezt követte több járőrkutyás bemutató, tűzszerész akciók, imitált szárazföldi harc és drónbemutató is. Programunkban szerepelt még a világbajnok 1. helyezett ejtőernyős válogatott csapatának ugrása (többszáz méter magasból ugorva hibátlanul értek földet egy 20 forintos méretű pontra!). Lehetőségünk volt még felpróbálni különböző katonai felszereléseket, ruházatokat, kézbe fogni fegyvereket, és erőlétünket is próbára tehettük egy kisebb akadálypálya keretein belül.

16
May
2019

Szakmai napon az informatikus diákokkal

Beküldte: szogilajos

Idei évben 2019. május 15-én került sor iskolánkban a szakmai nap megrendezésére, ahol az ágazati képzésben részt vevő diákok a szakmájukkal kapcsolatos programokon vettek részt.

Fél nyolc után egy kicsivel indultunk az iskola elől a 36 fős csoporttal Szegedre az Informatika Történeti Kiállítás helyszínére. A kiállítást tárlatvezetés mellett tekintettük meg, ami végig vezetett bennünket az informatika történeti fejlődésén különös figyelmet fordítva a magyar vonatkozású információkra. A tárlatvezetés nagyon érdekes volt, lekötötte a csoportot. Különösen tetszett a túra végén megtalált szoba, ahol régi gépek voltak kiállítva és rajtuk retro játékok futottak. Innen nagyon nehéz volt tovább indulnunk, de 20-25 perc játék után még megtekintettünk egy időszaki kőzet kiállítást is a Szent-Györgyi Albert Agórában, majd indultunk a buszhoz, mert fél tizenegyre már vártak bennünket az EPAM szegedi irodájába.

Felejthetetlen három napos osztálykirándulásban volt részünk az érettségi szünetben Ópusztaszeren. A 30 km-es távot a kollégiumtól az ópusztaszeri ifjúsági szállóig kerékpárral tettük meg osztályfőnökünkkel Janka tanárnővel, és Sándor atya kíséretében. Sokan nem hitték - volt, amikor mi magunk se -, de a zord idő ellenére esőben és szélben is hősiesen végigtekertük a távot. A szállásra érve forró tea várt minket, ezután átöltözve, megszárítkozva újult erővel készülhettünk arra, amiért jöttünk. Tudjátok mi az a csapatépítő tréning? Hát eddig mi se nagyon tudtuk… Ebéd után két tréner (Mókus és Geri:) kezébe kerültünk, akik hol vicces, hol elgondolkodtató, hol közös, hol egyéni feladatokkal töltötték ki a következő másfél napunkat. Nem mindenkinek volt kedve, de végül mindenki elfogadta a kihívásokat.

16
Apr
2019

A Tomori újabb hatalmas sikere!!!

Beküldte: szogilajos

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezésében áprilisban újból megrendezésre került az Országos Haditorna Verseny, amelynek célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében. A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson megrendezett, kétnapos, országos döntőbe a megyei versenyek első helyezettjei jutottak tovább. A csapatok összesen négy középiskolás tanulóból és egy kísérő tanárból álltak. A versenyszámok között szerepelt tájfutás, figyelés - távbecslés, gumikézigránát-célbadobás, lézerfegyveres lövészet, honvédelmi totó, elsősegély, akadálypálya, valamint fegyveres váltófutás. Ezen a rendkívül összetett versenyen - ahol a diákoknak nem csak fizikai és mentális erőnlétre, hanem elméleti tudásra is szükségük volt - a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai hősies küzdelemben a 21 csapatból az előkelő 4. helyezést érték el.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani iskolánk szülőinek önzetlen segítségéért, mellyel hozzájárultak a szalagavató és alapítványi bál sikeres, színvonalas megrendezéséhez, valamint lehetővé tették, hogy ez a rendezvény legyen a tanév egyik legrangosabb eseménye, és felejthetetlen emlékké váljon diákjaink életében.
A támogató és segítő szülők névsora:

  9.A

  • Balogh Károlyné
  • Barina Sándor
  • Czombos Hajnalka
  • Farkasné Szemerédi Gabriella
  • Juhász György Pál
  • Kazi Mónika
  • Kovács Mária Gyöngyi
  • Krizsánné Sahin Katalin
  • Kuklis Rozália
  • Péter-Szabó Szilvia
  • Schweizer Ildikó
  • Sipos Éva
  • Sipos Zsolt Csaba
  • Suhajda Anita
  • Szikora Ferencné

  9.B

  • Czinkóczi Mihályné
  • Kovács Melinda
  • Szigeti Papp Zsuzsanna

  10.A

  18
  Feb
  2019

  Szalagavató és alapítványi bál

  Beküldte: szogilajos

  Iskolánk legkedvesebb hagyományai közé tartozik a szalagavató, ahol végzős diákjaink hivatalosan is megkezdik búcsúzásukat közösségünktől, melynek négy éven keresztül mindennapos tagjai voltak, az érettségi után pedig öregdiákjaink népes táborát fogják gazdagítani. Idén február 8-án este ünnepeltük kilépésük kezdetét a felnőtt élet világába egy közös vacsorával és bállal, melynek előkészítésében egész iskolánk kivette a részét. Diákjaink egész héten szorgalmasan dolgoztak a helyszínként szolgáló sportcsarnok feldíszítésében és berendezésében, melyhez számtalan adományt kaptunk, rengeteg szülő segített bennünket tárgyi és anyagi támogatással, illetve azzal az idővel, amit direkt arra szántak, hogy velünk együtt varázslatossá tehessék a termet.

  Oldalak